Header

maandag 31 maart 2014

Review Privium: Versnelde grenspassage

Zoals twee maanden geleden gepost (klik) ben ik geselecteerd als Privium Plus tester. Gedurende 6 maanden mag ik kosteloos gebruik maken van dit programma van Schiphol. Twee weken geleden had ik mijn eerste ervaring met Privium.

In deze driedelige serie ga ik uitleggen wat Privium inhoudt, wat de voordelen zijn van de verschillende niveaus en hoe het lidmaatschap geprijst is.

  • Versnelde grenspassage
  • Privium Plus voordelen
  • Lidmaatschap en prijzen
Klik op "meer lezen" voor de rest van dit artikel


De basis van Privium draait om versnelde grenspassage. Middels een irisscan gaat dit geheel automatisch zonder tussenkomst van een Marechaussee. Voor meer informatie over de intake en het maken van de irisscan, lees deze post (klik).

Ik zal het gebruik van Privium in drie situaties behandelen: non-Schengen departure, Schengen departure, non-Schengen arrival.



non-Schengen departure:
Vlieg je naar een bestemming welke geen onderdeel is van de Schengen landen, dan moet je eerst door de paspoortcontrole. De Mareschaussee heeft op twee plaatsen controlepunten voor de non-Schengen vertrekken, in Vertrekhal 2 (voornamelijk KLM) bij balie 12 en in Vertrekhal 3 bij balie 22. 

Natuurlijk zijn er de normale (handmatige) balies voor de controle, onderverdeeld in EU/non-EU paspoorten, maar ook balies voor First/Business/Selected frequent fliers c.q. Skypriority in hal 2, self service automaten en Privium poorten.

Over het algemeen zijn de Privium poorten uiterst links, dan wel uiterst rechts bij de controlepunten. Ze zijn duidelijk te herkennen aan het uiterlijk en het gele bord 'Privium members only'. Alle controlepunten bij vertrek hebben minimaal één Privium controlepunt. 

Privium kiosk

De grens passeren middels Privium gaat alsvolgt: bij aankomst bij de turnstyle voer je je Privium kaart in. Het systeem controleert dan de status van je lidmaatschap, checkt je identiteit (waarschijnlijk ook tegen gezochte personen) en 'laadt' je irisprofiel. Op het scherm zie je voortgang van de check, die enkele seconde duurt. Als je lidmaatschap verder in orde is mag je je kaart uitnemen en gaat de turnstyle open. Hierna zit je in een soort sluis. Je irisscan is vanaf je kaart geladen in het systeem. Binnen 15 seconden moet je dan in de daadwerkelijke scanner kijken met één van beide ogen. De keuze hiervoor is aan jou. De scan moet voor 70% overeenkomen met het profiel dat op je kaart staat. Is dit het geval, dan opent de tweede poort en kan je de vertrekhal in. Er klinkt ook een geluidssignaal met 'identification completed'.
Mocht er een probleem zijn met de scan of kijk je niet binnen 15 seconde in de scanner, dan blokkeert het systeem. Je moet dan handmatig door een Marechaussee gecontroleerd worden. Het tweede poortje opent dan in een andere richting waardoor je gelijk terecht komt bij de balie. Je hoeft dus niet in de rij en bent gelijk aan de beurt, de Marechaussee krijgt namelijk een seintje als er een 'blokkade' is bij de Privium sluis.
De Marechaussee behoudt ook het recht (al dan niet steekproefgewijs) handmatig je paspoort te controleren.


Procedure

In mijn ervaring gaat dit erg, erg vlot. De kaart scannen duurt misschien 5 seconde, de oogscan en verificatie ook ongeveer twee seconde als je direct met open oog duidelijk in de scanner kijkt. Globaal gezien zou het totale proces van landside naar airside middels Privium maximaal 15 seconde moeten duren. 

Schengen departure:
Vertrek je naar een bestemming die lid is van het Schengen verdrag, dan hoef je niet door de paspoortcontrole. Toch heb je met Privium voordeel wanneer je naar airside wil. In Vertrekhal 1 bevindt zich ter hoogte van balie 6 gelijk de Security controle. Uiterst links vind je, naast de Skypriority/Premium rij, ook een speciale rij voor Privium leden, weer te herkennen aan het gele bord 'Privium members only'. 
Hier is voor de security check een aparte rij voor Privium leden. Om hiertoe toegang te krijgen moet je weer door een turnstyle met Privium kaartlezer. Net zoals bij een non-Schengen departure voer je weer je kaart in en wordt de activiteit van je lidmaatschap gecontroleerd. Als alles in orde is mag je weer door. Het grote verschil is hier dat je hierna géén irisscan hoeft te verrichten. Er is immers geen noodzaak om je identiteit te verifiëren. Je komt na de kaartscan gelijk in de Priority lane.

Priority en Privium lane in Vertrekhal 1 (Schengen)

Vertrek vanuit de Clublounge:
Heb je Privium Plus, dan heb je ook toegang tot de Privium Clublounge (meer hiervoor in het volgende deel). Heb je genoten van de faciliteiten hier en ben je klaar om naar je vlucht te gaan, dan kan je direct vanuit de lounge naar airside. Het poortjessysteem is precies hetzelfde zoals hierboven beschreven.

Geldige documenten:
Om via Privium naar airside te gaan ben je verplicht in het bezit te zijn van een ticket dan wel boardingpass voor vertrek vanaf Amsterdam Schiphol die dag. Ook ben je verplicht een paspoort/ID bij de hebben aangezien de Marechaussee altijd het recht heeft op handmatige controle. Mocht je betrapt worden als je naar airside wil zonder geldig ticket, dan wordt je lidmaatschap per direct opgezegd en maakt de Marechaussee proces-verbaal op. Deze voorwaarde wordt expliciet vermeld bij de intake en je moet er ook voor tekenen dat je dit begrepen hebt.

non-Schengen arrival:
Bij aankomst vanaf een non-Schengen vlucht zijn er twee grote paspoortcontrolepunten. Ëén locatie is voornamelijk voor aankomsten vanaf de D en E gates en leidt naar Aankomst hal 2. De tweede locatie is voor aankomsten vanaf de F en G gates en leidt naar Arrivals 3. 

In tegenstelling tot de controlepunten in de vertrekhallen zijn er bij aankomst geen aparte rijen voor First/Business en Skypriority passagiers. Wel zijn er in Aankomst 2 selfservice paspoortcontrole kiosks. Uiteraard zijn de normale rijen ook hier weer onderverdeeld in EU/non-EU paspoorten. 

Net als bij vertrek zijn er bij alle controlepunten Privium kiosken uiterst rechts, dan wel links.




Oordeel:
Dat Privium tijd scheelt versus de andere opties staat buiten kijf. Bij mijn laatste bezoek aan Schiphol was ik binnen 10 seconde airside maar moest in nog een aantal minuten op mijn familie wachten. Bij aankomst was het nog erger. Daar had ik anders 10-15 minuten in de rij moeten staan in de gewone rij.
Ook de Skypriority/Premium rijen kunnen niet tegen Privium op. Daar is het ook vaak druk en handmatige controle duurt nou eenmaal langer. Bij aankomst is er niet eens een aparte rij voor Skypriority/Premium passagiers (wat ik overigens erg raar vind voor een Skyteam hub).

Het feit dat Privium een betaalde dienst is, met een niet zo laagdrempelige lidmaatschapsbijdrage, heeft natuurlijk ook effect op het aantal gebruikers. Nooit heb ik überhaupt een andere passagier in de Privium rij gezien. Het is dus heel exclusief.

Zoals gezegd is er ook een automatische grenspassage optie op bepaalde punten. Hier kunnen reizigers die 18 jaar en ouder zijn en een elektronisch leesbaar paspoort uit een EU lidstaat of Zwitserland hebben hun paspoort scannen en middels gezichtsherkenning ook de grens passeren. Deze dienst vereist geen registratie en is bovendien gratis. 


Toch heeft Privium hier een puntje voor omdat het bij elk checkpoint beschikbaar is, de automatische kiosken niet (bijvoorbeeld bij Aankomst 3). Verder is Privium wél een mogelijkheid voor minderjarigen, al verwacht ik niet dat dit überhaupt een probleem kan zijn.

Waar ik in de toekomst wel een grote meerwaarde in zie is ook voorrang bij de security controle bij non-Schengen vluchten. Schiphol is bezig de infrastructuur van de security filters te veranderen (klik) in de non-Schengen vertrekhal. Die zal in de toekomst centraal geregeld worden in plaats van bij de individuele gates. Naar mijn idee zal de security check dan of nét voor of nét ná de paspoort controle plaatsvinden. Ik verwacht dat naast een aparte rij voor de paspoort controle, Privium leden ook hier, net als bij Schengen vluchten, toegang hebben tot een aparte rij bij de security check. Dit is dubbel voordeel want dan heb je ongeacht reisklasse of Elite status altijd toegang tot de priority lane, welke airline je ook vliegt. Dit is ook erg tijd besparend en ideaal voor de zakenreiziger die weinig zin heeft om lang van te voren op de luchthaven te zijn. Je kunt nu gelijk vanaf de controle naar de gate en boarden zonder je zorgen te maken over de rijen aldaar.

Kortom, Privium is een tijdbesparende dienst die garandeert dat je de grens bij zowel vertrek en aankomst snel kan passeren ongeacht reisklasse, Elite status of airline. Als mijn voorspelling juist is kunnen reizigers na invoering van de nieuwe security filters nog strakker hun vertrek plannen. Bij aankomst is Privium de enige zekere optie om snel de grens te passeren. Daar moet je echter wel rekening mee houden dat je qua tijd die je nodig hebt van vliegtuig tot landside niet erg veel aan Privium hebt als je ruimbagage hebt. Je hoeft alleen niet in de rij te staan (overigens heb je geen priority bij de douane). 
Privium is dus vooral een absolute must voor de reiziger die zonder ruimbagage reist en zo min mogelijk tijd op de luchthaven wil doorbrengen. 

Disclaimer: Hoewel ik het Privium Plus lidmaatschap gesponsord heb gekregen van Privium hebben zij geen enkele invloed gehad op mijn beoordelingen en artikelen. Alle uitgedrukte meningen zijn van mij en mij alleen. 

1 opmerking:

  1. Graag je bevindingen ten aanzien van de xecurity check voor Privium leden aanpassen. De exclusieve lijn voor Privium members is komen te vervallen en je moet je dus (weliswaar met enige voorrang) tussen de niet Privium leden voegen.Het tijdsvoordeel is hiermee voor een belangrijkdeel komen te vervallen.

    BeantwoordenVerwijderen